Maak ook tijdens uw vakantie in de EU optimaal gebruik van uw mobiele telefoon of tablet

Geplaatst door ReleaseTMS.

Het is juni en de zomervakantie staat weer voor de deur. Tijdens de vakantie komt uw mobiele telefoon natuurlijk goed van pas. Vanaf 15 juni dit jaar betaalt u geen roamingkosten meer in de EU maar betaalt u alsof u in Nederland bent. Ideaal om op locatie uw weg te vinden naar dat speciale restaurantje of om de tips van de lokale gids na te gaan.

Alleen de EU-landen (zie onderaan dit bericht) zijn zeker van deze regeling. Belt u vanuit Nederland naar een buitenlands nummer dan geldt de EU regulering niet. Daarnaast worden er wel kosten in rekening gebracht zodra u buiten uw bundel komt. Blijft u in Europa maar niet binnen de EU, kijk dan vooraf of uw provider (en die van uw gezinsleden) uw bestemming wel of niet meerekent.

Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet voor uw vakantie. Misschien zitten er een paar nuttige voor u bij.

  1. Controleer de mobiele tarieven voor uw vakantiebestemming.

Binnen de EU betaalt u niet meer dan dat u kwijt bent in Nederland. Toch is het verstandig om tarieven te controleren voor als u onverwacht buiten uw bundel komt. Dan geldt namelijk wél het buitenlands tarief. Controleer de website van uw provider, en die van uw gezinsleden, om te weten welke tarieven gelden in het buitenland.

  1. Zet automatische updates uit.

Bijvoorbeeld van email, apps, besturingssysteem en de virusscanner: dit zijn grote dataverbruikers. Zodra u bij een gratis WiFi Hotspot bent, kunt u deze eventueel weer aanzetten. Raadpleeg hiervoor het Menu Instellingen van uw telefoon. Dit is verschillend voor iPhone en Android.

  1. Let op bij streaming data.

Video’s, radio maar ook online plattegronden van navigatieapps gebruiken veel data. Een minuut video is ongeveer 2.5 Mb aan data, terwijl een Mb op Bali snel €5 kost. Dat kan een kort YouTube filmpje kijken een dure hobby maken. Let ook altijd op de resolutie want hoe hoger deze is, des te meer Mb’s er worden verbruikt. Het raadplegen van een online plattegrond, zoals Google Maps, slurpt bundelgebruik. Als u zich ook nog verplaatst, lopen die kosten snel op, omdat de kaart zich telkens vernieuwd. Zonde, want Google Maps werkt met de juiste instellingen ook zonder dataverbruik.

Klik hier voor meer informatie over offline gebruik van Google Maps.

  1. Zet Dataroaming uit

Als u dataverbruik in het buitenland helemaal wilt voorkomen, zet dan Dataroaming uit (via het menu ‘Instellingen’ op uw telefoon). U kunt dan nog wel gewoon bellen en blijft dus bereikbaar.

  1. Zet een wachtwoord op uw mobiele telefoon

Bij diefstal en verlies voorkomt u daarmee misschien een hoge telefoonrekening. Kies niet voor 0000, 1234 of eigenlijk liever helemaal niet voor een 4-cijferige toegangscode, zeker niet als uw vingerafdruk uw telefoon kan ontgrendelen. Als extra beveiliging kunt u geheel gratis anti-diefstal-applicaties downloaden. Zulke apps helpen u bijvoorbeeld om uw telefoon terug te vinden, te blokkeren, een alarm in te schakelen en meer.

 

De landen waarin roamingkosten komen te vervallen zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

In IJsland, Liechtenstein en Noorwegen zal kort na 15 juni dezelfde regeling van kracht worden. Een exacte datum is nog niet bekend aangezien zij niet tot de EU maar wel tot de ‘European Economic Area’ behoren.

Voor een lijst met praktische applicaties voor uw reis kunt u hier klikken.